Fantastyczna zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki z dodatkiem fety. Ogromna dawka witamin, a dodatkowo niesamowicie smakuje. 🙂 Najwięcej czasu zajmuje upieczenie papryki w piekarniku, poza tym pozostałe przygotowanie zupy jest szybkie i przyjemne.

Co potrzebujemy

3-4 czerwone papryki
2 puszki pomidorów krojonych
bazylia
kostka rosołowa
100 g sera feta
sól i pieprz

Paprykę przekrajamy na pół, wydrążamy środek i myjemy pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy piekarnik do 200oC i wkładamy wcześniej przygotowaną paprykę. Paprykę możemy wyciągnąć, gdy skórka się zarumieni (około 40 minut). Wkładamy paprykę do naczynia i przykrywamy folią auliniową, aby móc później łatwiej pozbyć się skórki.

W między czasie wstawiamy garnek z wodą (500 ml) i dodajemy kostkę rosołową, pomidory w puszce i bazylię. Pozbywamy się skórki z papryki jak już ostygnie i dorzucamy do naszej zupy, całość gotujemy 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem i całość miksujemy blenderem lub w mikserze. Podajemy z pokruszoną fetą i listkiem bazylii. Smacznego 🙂


Jeżeli podoba Ci się ten artykuł i jeszcze nie polubiłeś mojej strony na facebooku to daj Lajka :)
Udostępnij: