Dzisiaj szybki obiad składał się z przepysznych kotletów mielonych z brązowymi pieczarkami i szczypiorkiem, puree z fioletowych ziemniaków i marchewką z chrzanem. Przygotowanie całego obiadu zajęło mi 25 minut 🙂

Co będzie potrzebne (2 porcje) 

300 g fioletowych ziemniaków truflowych
2 łyżki jogurtu naturalnego
200 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
3 brązowe pieczarki
garść szczypiorku
2 marchewki
tart chrzan
majonez
sól i pieprz

Szybki obiad przygotowanie

Przed obraniem fioletowych ziemniaków zaopatrzcie się w rękawiczki, bo farbują wszystko jak buraki. 🙂 Po obraniu gotujemy ziemniaki 20 minut. W tym czasie do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, drobno pokrojone brązowe pieczarki, szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy kotlety i smażymy na oliwie z oliwek.

Marchewkę i chrzan do surówki trzemy na drobnej tarce i łączymy wszystko z odrobiną majonezu. Możemy dodać cukier do smaku, jak lubimy nieco słodszą surówkę. Po ugotowaniu ziemniaków, odlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i doprawiamy solą. Smacznego 🙂


Jeżeli podoba Ci się ten artykuł i jeszcze nie polubiłeś mojej strony na facebooku to daj Lajka :)
Udostępnij: