Nachodzi Cię czasami ochota na Burgera ale boisz się, że może być zbyt kaloryczny. Bez obaw, jeden burger z mięsa o zawartości tłuszczu <10% i świeże warzywa zawiera tylko 450 kcal! 🙂 Najwięcej kalorii z całego burgera ma bułka (200 kcal), więc warto użyć pieczywa ciemnego, które zawiera więcej błonnika i składników pokarmowych.

Co potrzebujemy 

1 bułka grahamka 
100 g mięsa z indyka
2 plasterki pomidora
2 plasterki cebuli 
20 g sera pleśniowego blue
garść rukoli 
musztarda
woda mineralna
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu naturalnego typ grecki

Przepis na Burgery z indyka

Odmierzamy 100 g mięsa z indyka i dodajemy łyżkę musztardy i trochę wody mineralnej, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i wrzucamy na patelnię grillową. W między czasie przeciskamy czosnek i dodajemy go do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem i sos mamy już gotowy. Przekrawamy bułki na pół i wrzucamy na chwilę do piekarnika na 180oC, aż będą ciepłe.

Na koniec dodajemy nasz sos czosnkowy na obie połówki pieczywa i jako pierwsze układamy burgera i wszystkie dodatki: ser blue, pomidora, cebulę i na sam koniec rukolę. Burgery gotowe, smacznego. 🙂


Jeżeli podoba Ci się ten artykuł i jeszcze nie polubiłeś mojej strony na facebooku to daj Lajka :)
Udostępnij: